PSİKOLOJİK ZEKA EĞİTİMİ
Amaç: Psikolojik Zeka, bireyin kendi içsel süreçlerini takip edebilme, neyi bilip neyi bilmediğinin farkında olarak bu bilgiyi yaşamının her alanında kullanabilme ve bilgi ve deneyimleri ışığında psikolojik esneklik ve sağlamlık becerilerini geliştirerek kendisiyle ve çevresiyle uyumlu bir yaşam sürme becerisidir. Psikolojik Zeka Eğitiminde ilk amacımız, kendisiyle ve çevresiyle uyumlu, yeni durumlara uyum sağlama becerisine sahip, kurum kültürünün farkında olan ve koruyan bireylerden oluşmuş bir çalışma ortamı yaratmaktır. Eğitimin bir diğer amacı, katılımcılarımızın kendilerini geliştirme ve yetiştirme hedeflerini fark etmeleri ve bu hedeflere ulaşmada kullanabilecekleri yöntemler öğrenmelerini sağlamaktır. Katılımcılarımızın bu eğitimde edindiği becerileri, tüm yaşamlarını iyileştirmek için kullanabilmeleri ve ihtiyaçları olduğunda yeni yöntemler öğrenebilme becerisi edinerek ve bildiklerini farklı durumlara yansıtarak çözüm üretebilmeleri hedeflenmektedir. Eğitimin en önemli çıktısı, katılımcılarımızı gelişkin ve bütünleşmiş bir yetişkin olma yolculuğunda önceliklerini belirleyerek kişisel anayasalarını oluşturmaları için yol göstermesidir. Eğitimdeki nihai hedefimiz, katılımcılarımızın birey olmanın özelliklerini yitirmeden biz olmanın gücüne erişmek için psikolojik zekanın kavram ve yöntemlerini kullanma becerisi kazanmalarıdır.
Süre: 4 gün (2 Modül)
1.MODÜL
- 1.Gün: Öz-farkındalık: Kişinin kendi bedenini, duygularını ve düşüncelerini fark etmesi, istek ve ihtiyaçlarına sahip çıkmasıdır.
- İçsel ve Dışsal Temas
- Uyumlanma (zihinsel ve duygusal)
- Ego (Benlik) Durumları
- Çalışma: Kişisel Stilimi keşfediyorum (ölçek uygulaması)
- 2.Gün: Öz-kontrol: Kendisine yönelik farkındalığı artan kişinin bu farkındalığı yaşamını iyileştirecek etkili bir araca dönüştürmesidir.
- Üst-biliş becerileri: Neyi bilip neyi bilmediğimi biliyor muyum?
- Öğrenmeyi Öğrenmek
- Yetişkin Benliği ile Kontrolü Ele Almak
2.MODÜL
- 1.Gün: Sosyal Biliş: Bir başkasının düşünce ve duygularını doğru bir şekilde anlayabilmek ve iletişimde olduğu kişinin ilişkisel ihtiyaçlarına yanıt verebilmektir.
- Sempati Değil Empati
- Duyguları Anlama ve Yanıt Verme
- Yaşam Pozisyonları: İlişkisel İhtiyaçlar
- 2.Gün: Bütünleşmiş Yetişkin: Kişinin kendisinin ve diğerlerinin düşünce, duygu ve ihtiyaçlarını tam anlamıyla farkında olması ve psikolojik sağlamlık ve çeviklik becerilerini kullanarak bir ilişkide bütünüyle var olabilmesidir.
- İlişkide Var Olmak
- Psikolojik Esneklik ve Sağlamlık
- Kişisel Anayasa